Премини към основното съдържание

Тайнствената Розета от Плиска

Вие сте тук

Накитите, които избираме да носим до голяма степен се влияят от модата в момента или известността на дадени символи, както например червеният конец, който е особено предпочитан напоследък. По същият начин и бронзовата Розета от Плиска е популярен символ, който можем да срещнем изобразен на медальони, обеци, татуси и в други най-различни форми. Какво обаче всъщност представлява този символ?

Открит е не много отдавна в столицата на Първото Българско царство – Плиска. Направена е от бронз и излята в калъп, което означава, че не е единичен екземпляр, а се е произвеждала масово. Сравнително малкият, около 4 см в диаметър, артефакт все е още е обвит в мистерия и относно неговото приложение се правят само догадки.

Едно от предположенията е, че седемлъчевата звезда е използвана за гадаене, най-вече на времето. Учените са стигнали до този извод, базирайки се на факта че по края на седемте лъча на розетата са изсечени два кръга с прабългарски рунически знаци. Външният кръг обозначавал известните в древността седем планети – Луна, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера, Сатурн и Слънцето, а вътрешният съответствал на дните от седмицата. На гърба на розетата е изобразен може би най-известният и все още неразгадан знак – IYI – който се предполага, че символизира Бог Тангра. Откритите върху артефакта знаци, правят Розетата най-древният писмен надпис по нашите земи.

Какво е истинското предназначение на Розетата от Плиска, към момента можем само да гадаем. Едно е сигурно обаче, този малък предмет, достигнал до нас през вековете е един от най-древните символи на българския народ.