Премини към основното съдържание

Обеци за пъп

Вие сте тук

Пиърсингът на пъпа е особено популярен сред любителите на обеците, поставени на нестандартни места. За някои хора, обецата на пъпа не е просто красив аксесоар, а е свързана с много по-дълбок смисъл. При хиндуистите и любителите на йога, обецата на пъпа е в пряка връзка със засилването на функциите на третата чакра, по-известна като слънчев слит. Според тях обецата на пъпа играе ролята на пазител, който не допуска негативната енергия вътре в тялото и в същото време задържа положителната.

Традиционно, предпочитана за пиърсинг, е горната част на пъпа, където е и най-безопасно поставянето на обеца. Друг вариант, който обаче не е за препоръчване, е да се направят няколко дупки по повърхността на пъпа, но поради непрекъснатото движение на тялото, рискът от разкъсване е прекалено голям. Най-доброто време да си направите пиърсинг на пъпа е зимата, поради факта, че са необходими от шест до девет месеца, за да зарастне качествено. Ако междувременно решите да плувате в басеин, задължително покрийте мястото с водоустойчива лепенка, защото при незараснала рана, рискът от инфекции е огромен.

curved barbells 2.jpg

 

В началото, най-подходящите обеци са най-популярните с топче от горе и отдолу, защото те осигуряват достатъчно свобода за движение. След зарастването на дупката, всеки можеда избере различен вид обеца, но не са за препоръчване тези с неравни повърхности, защото биха могли да се закачат на дрехите и да предизвикат разкъсване. До пълното зарастване на раната, не е препоръчително да сменяте обецата.

Също, както и при останалите видове пиърсинг, и при този на пъпа е много важно почистването на мястото поне веднъж на ден. Препоръчително е обецата и самото място да се почистват само с ръце, без кърпи, от какъвто и да е плат, защото има верояност от попадане на власинки, които могат да предизвикат възпаление, достатъчно е използването на антибактериален сапун.